Naše farma a její historie

Roku 1996 vznikla Rolnická společnost Lesonice ze Zemědělského družstva Lesonice. Od té doby hospodaříme na Třebíčsku a Ivančicku, pěstujeme tržní plodiny a věnujeme se chovu skotu, zejména mléčného. Na plochách, které nejsou vhodné pro pěstování plodin, chováme pastevním způsobem masné plemeno skotu Aberdeen Angus.

Naše hodnoty jsou pro nás důležité. Pracujeme s úctou k přírodním zdrojům. Hospodaříme v souladu s přirozenými procesy v přírodě. O půdu se staráme tak, abychom jí předávali příštím generacím zdravou a úrodnou. Využíváme moderních technologií v souladu s tradičními po generace ověřenými postupy. 

Už naši předkové měli na paměti, že půda plná živin nám dává větší a kvalitnější úrodu, která je nejen důležitá pro výživu zvířat, ale i pro člověka. Chceme hospodařit tak, abychom měli vysoké výnosy, a přitom produkovali zdravější potraviny.

V roce 2007 Rolnická společnost Lesonice vstoupila do skupiny ADW, ryze českého zemědělského holdingu.

Pro lepší efektivnost a soběstačnost jsme vybudovali mezi lety 2009-2012 dvě bioplynové stanice v Lesonicích a Krahulově. Díky tomu využíváme vedlejší živočišné produkty pro výrobu elektrické energie a tepla pro naši potřebu a přebytky energií, dále posíláme do sítě pro potřeby ostatních.

Aby našim zvířatům bylo ještě příjemněji, tak jsme v roce 2015 započali rozsáhlou rekonstrukci kravínu. Vznikly dvě nové velké stáje s technologickou raritou na středoevropské poměry, a to stlaní pískem. Zvýšila se pohoda a welfare zvířat, která jsou mnohem čistší a je snížena prašnost oproti slámě. Po separaci písek necháváme okapat, uschnout a znovu využíváme. Kejdu po průchodu bioplynovou stanicí používáme jako hnojivo na pole.

V roce 2018 jsme se rozhodli otevřít svojí vlastní minimlékárnu, kde každý den zpracováváme naše mléko. Všechny výrobky zpracováváme ručně, za použití tradičních postupů. Jedná se o selské mléko, jogurty, kefíry, farmářské a grilovací sýry, a také naše nejoblíbenější produkty - tvarohové dezerty. Všechny tyto výrobky nabízíme v různých příchutí a variacích.

Od roku 2019 jsme začali na farmě uplatňovat principy precizního zemědělství. Děláme si pravidelné rozbory půdy, díky čemu hnojíme efektivně, podle potřeb půdy a rostlin.

Do rodiny našich podniků na jaře roku 2021 přibylo Agro Mohelno, které pokračuje v hospodaření v rostlinné i v živočišné prvovýrobě, kde uplatňujeme zkušenosti ostatních firem v ADW.

V přelomovém roce 2023 vstoupilo ADW do oboru výživy člověka, konkrétně pekárenství. Členem skupiny se staly postupně Karlova Pekárna a Pekařství Makovec. Záměrem je zpracovávát obilí, které vyrostlo na našich polích na Vysočině a jižní Moravě a nabídnout co nejhodnotnější regionální chléb a pečivo konečnému spotřebiteli. Současně pekárny svým zákazníkům dodávají i výrobky Zdravé Farmy.